EnglishArabicBulgarianChinese (Traditional)FrenchGermanRussianTurkishPersianGeorgian
Laboratuvar Hizmetleri

Yanmazlık Testi

Ticari, endüstriyel ve konut ortamlarında kullanılan malzemelerin ve bitmiş ürünlerin tutuşabilirliği, yangınlara atfedilebilecek yaralanma ve ölüm riskini en aza indirmeye yönelik genel çabalarda önemli bir husustur. Spesifik kompozisyonlarından bağımsız olarak, materyaller, ısıyla yakın temas halinde veya ortaya çıkan bir yangının yakıtı olarak kullanıldığında bir ateşleme kaynağı olarak hizmet edebilir. Bazı malzemeler tutuşma kaynaklarına diğerlerine göre daha dirençlidir veya daha çabuk yanar veya daha çabuk kendiliğinden söner. Bu nedenle üreticiler, ürünlerinin kullanımı ile bağlantılı yangın olasılığını azaltmak için farklı malzeme türlerini değerlendirmelidir.

Yanmazlık testi nedir

Yanıcılık testi, bir malzemenin veya bitmiş ürünün ateş veya ısıya yakın olarak yerleştirildiğinde veya kullanıldığında ne kadar kolay tutuşacağını veya yanacağını belirlemenin temel yoludur. Yanıcılık testi, aslında, bir tutuşma kaynağına, yanma eğilimine ve ateşlendiğinde yanma hızına kadar bir malzemenin belirli hassasiyetlerini ölçmeyi amaçlayan bir dizi farklı test protokolünü ve yöntemini kapsamaktadır. Bu ve diğer özellikler, belirli bir malzemenin veya bitmiş ürünün, yangın riskine katkıda bulunmadan, amaçlanan şekilde güvenle kullanılıp kullanılamayacağını belirlemek için değerlendirilir.

Yanmazlık testi neden önemlidir

ABD, Avrupa Birliği (AB) ve diğer ülkeler, birçok malzeme ve bitmiş ürün için asgari yanıcılık gereksinimleri belirleyen düzenlemeler getirmiştir. Bu düzenlemelerin özellikleri yargı yetkisinden yargı alanına kadar farklılık gösterse de, niyet aynıdır; yani, gereksiz ölümleri ve yangınla bağlantılı yaralanmaları azaltmaktır. Bu gereksinimlere uygunluk, genellikle bağımsız üçüncü taraflarca yürütülen yanıcılık testi raporları ile gösterilmektedir. Yargı bölgeleri, genellikle bir ürünün kullanım amacına yönelik olarak özel uyarı etiketleri gerektirir. Bu gerekliliklere uyulmaması piyasaya erişimi engelleyebilir veya düzenleyici otoriteler tarafından yaptırım faaliyetlerine yol açabilir.

Bir bakışta hizmetlerimiz

TÜRCERT'in en son teknoloji ürünü olan ISO 17025 akredite yanıcılık test laboratuvarları, TÜRKİYE ve AB yanıcılık gereksinimlerine göre ürün ve malzemeleri değerlendirebilir. Geniş bir yelpazede kumaş ve tekstil ürünleri, tüketici ve endüstriyel giysiler ile diğer giyim eşyalarının yanı sıra mobilya ürünleri, mobilyalar ve oyuncaklar da test etmek için donatılmıştır. Test hizmetlerimiz, geçerli yönetmeliklere uyulmasını sağlamaya yardımcı olabilir, yeni ürünleri pazara sunmada gereksiz gecikmelerden kaçınabilir ve maliyetli uygulama eylemlerini engelleyebilir.

TÜRCERT’in yanıcılık test hizmetleri, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi yangına bağlı özellik için test yapılmasını içerir:

  • Ateşleme duyarlılığı
  • Tutuşma oranı
  • Yayılmış ateş
  • Yanarlık
  • “Flash over” noktası

TÜRCERT’in küresel erişimi aynı zamanda dünya çapında tedarik zinciri gözetim çabalarını desteklememize ve tedarik edilen ürün ve malzemelerin yanıcılık yönetmeliklerini ve diğer gereksinimlerinizi ve şartnameleri karşıladığından emin olmamıza yardımcı olmaktadır.

Yangın ve Yanmazlık Testi

Ürünleriniz, alt sistemleriniz veya bileşenleriniz yangın koşullarına maruz kaldığında tasarlandığı gibi çalışacak mı yoksa alevlere mi girecek? Havacılık, Savunma, Telekomünikasyon ve Tüketici Elektroniği gibi çok çeşitli endüstrilerde kullanılan ürünler için yangın ve yanıcılık testi gereklidir. EUROLAB, genellikle iki kategoriye giren yangın ve yanıcılık test hizmetleri sunmaktadır;

  1. Tutuşma ve alev yayma
  2. Yangın direnci

Ateşleme ve Alev Yayılması

Bu tip testler, doğrudan alevin işletim veya işletim dışı ekipman üzerindeki etkisini belirlemek için kullanılır. Test edilen cihazlar yakıt veya hidrolik hatlardan, uçak motorları için pompa veya aktüatörlerden telekomünikasyon merkezi ofis ağ ekipmanlarına kadar değişebilir. Çoğu zaman test, titreşim, basınç, gaz ve hava akışı ve biçimsel şartnameye ve kişisel gereksinimlerinize bağlı olarak sıcaklık değişimleri gibi ek faktörlerle birleştirilir.

Yangın direnci

Ateşe dayanıklılık testi, gerçek bir yangının etkilerini simüle eder. Maddelerin, bir yangın ortamında yanmaya ve yanmaya devam etme yeteneğini ölçer. Kontrollü harici aleve maruz kalan malzemelerin yanıcılık özellikleri doğru bir şekilde ölçülür. Malzemenin yanıcılığı, ürün tipine ve uygulanabilir standartlara bağlı olarak çok çeşitli kriterler tarafından belirlenir.

Hava Kuvvetleri ve Havacılık için Yangın Testi

FAA ve diğer kuruluşlar, yangın ve yanıcılık testi için bir dizi spesifikasyonları çağırır. Bunlar arasında RTCA DO-160 Bölüm 26, ISO 2685, FAA AC20-135, FAA Powerplant Engineering Rapor No. 3A ve FAR Bölüm 25 bulunmaktadır. EUROLAB, bir dizi akreditasyon onayını elinde bulundurmaktadır, spesifikasyonların karşılanması, teknikerlerin ve mühendislerin güvenliği için özel brülör ekipmanı ve özelleştirilmiş yangın odaları gerektirdi. Teknik özellikler, çeşitli yanma uzunlukları, orijinal kenardan, alev çarpması nedeniyle test örneğinin en uzaktaki hasarına kadar olan mesafeyi ve test edilen bileşene bağlı olarak bileşenlerin arızalanmasına kadar yanma süresini, örneğin 60 saniyedir. iç bölmeler konut ekibi veya yolcular.

EUROLAB, hem dikey Bunsen tipi hem de yatay (yukarıda resimde görülen) sıvı yakıt brülörleri kullanır. Brülörler için alev sıcaklığı gerekli 150 ° F ± 2000 ° F'ye (1100 ° C ± 80 ° C) ulaşır. Bu brülörlerin ısı akısı saatte en az 4500 Btu (116 ± 10kW / m²).

Telekomünikasyon için Yangın Testi

  • Yangın Yayılma Testi GR 63-CORE
  • NEBS Yangın Testi GR-63

Yangın yayılım testi GR 63-CORE telekomünikasyon standardının bir parçasıdır. NEBS sertifikasyonu için yangın yayılım testi sırasında, alevlerin rafın sınırlarını diğer kriterlerle birlikte 30 saniyeden daha uzun süre bırakmasına izin verilir. Yangın, son yıllarda büyük değişikliklere uğramış testlerden biridir. Verizon (SIT.NEBS.TE.NPI.2002.010, 1 Eki 2002), GR-63-CORE veya ANSI T1.319'da bulunanlardan farklı test yöntemleri uygulamıştır. Yangın yayılımı dikkat edilmesi gereken bir alandır. TÜRCERT mühendisleri, bu zor ve yıkıcı testin maliyetini en aza indirmek için müşterilerimizle yakın bir şekilde çalışıyorlar.

Plastik Malzemelerin Yanabilirliği

UL94

TÜRCERT, UL94 altında yanıcılık testi dahil, UL onayları için çeşitli testler sunmaktadır.

UL94 Yanıcılık Testi

  • 94HB Yatay Yanma Testi
  • 94V-0, V-1 veya V-2 Dikey Yanma Testi
  • HBF, HF-1, HF-2 Yatay Yanan Köpük Malzemeler
  • VTM-0, VTM-1 veya VTM-2 İnce Malzeme Dikey Yanma Testi
  • Kızaran Tel Yanma Testi

 

TS EN 13501-1

Avrupa ülkelerinde geçerli, yapı malzemeleri için yangına tepki sınıflandırma standardıdır. Bu standart uyarınca yapı malzemeleri aşağıdaki tabloda belirtilen standartlarda açıklanan deneylere tabi tutulur. Tablo, farklı sınıfların farklı deney yöntemleri gerektirdiğine de işaret etmektedir.

Yangına tepki sınıfı

İlgili deney yöntemleri

A1, A1ff, A1L

TS EN ISO 1716

TS EN ISO 1182

A2, A2L

TS EN ISO 1716

TS EN ISO 1182

TS EN 13823

B, C, D, BL, CL, DL

TS EN ISO 11925-2

TS EN 13823

E, Eff, EL

TS EN ISO 11925-2

A2ff

TS EN ISO 1716

TS EN ISO 1182

TS EN ISO 9239-1

Bff, Cff, Dff

TS EN ISO 11925-2

TS EN ISO 9239-1

 

IEC 60695-2-11; 60695-2-12; 60695-2-12

Kızdırma teli testi, aşırı yüklenmiş veya parıldayan bileşenler gibi, arızalanan elektrikli ekipmanlarda ortaya çıkabilecek ısı etkisini simüle etmek için kullanılır. Test sonuçları, alevlerin söndürülmesi için malzemelerin kabiliyetlerini ve ateşi yayma yeteneğine sahip parçacıklar üretme kabiliyetlerini karşılaştırabilmenin bir yolunu sağlar. Kızaranlık teli aparatı ve ortak test prosedürü IEC 60695-2-10'da belirtilmiştir. Bitmiş bir ürün veya bunun bir kısmı, temas maruziyetinin, tutuşmasına neden olup olmadığının saptanması için, belirtilen bir sıcaklıkta 30 saniye boyunca bir parlaklık teline maruz bırakılır. Numune alev süresini tutuşturursa, maksimum yükseklik ve damlayan malzeme numunenin altında bir doku tabakasını tutuşturursa kaydedilir. Alev yoksa numunenin geçtiği kabul edilir. ya da alev, çıkarılmakta olan kızaran telin 30 saniye içinde söndüğünde ve ilgili spesifikasyonda aksi belirtilmedikçe kağıt mendil tutuşmazsa. Test numuneleri test edilmesini önledikçe test numuneleri tamamlanmış bir ürün olmalıdır.

  • IEC 60695-2-11 - Kızdırma Teli Testi (GWT), bir son üründe kızdırma teli testi yapıldığında kullanılır. Bu testin sonuçları, belirli bir sıcaklıkta PASS veya FAIL olacaktır. Testin geçmesi, ısıtılmış elemanın çıkarılmasından sonra 30 saniye içinde numunenin ateşlememesini veya kendi kendine sönmesini gerektirmez. Ayrıca, damlama meydana geldiğinde numune doku kağıdını ateşlemeyebilir.
  • IEC 60695-2-12 - Kızaran Tel Yanma İndeksi (GWFI), son üründe kullanılan hammaddeyle ilişkili bir özelliktir. Bu özellik, kızaran tel testinin, belirli bir kalınlığa sahip bir hammaddenin bir test plakası üzerinde gerçekleştirilmesiyle belirlenir. GWFI, ısıtılmış elemanın çıkarılmasından sonra 30 saniye içinde malzemenin tutuşmadığı veya kendi kendine sönmediği en yüksek sıcaklıktır.
  • IEC 60695-2-13 - Kızaran Tel Ateşleme Sıcaklığı (GWIT), son üründe kullanılan hammaddeyle ilişkili bir özelliktir. Bu özellik, kızaran tel testinin, belirli bir kalınlığa sahip bir hammaddenin bir test plakası üzerinde gerçekleştirilmesiyle belirlenir. GWIT, malzemenin 5 saniyeden uzun süre tutuştuğu ve yaktığı en düşük sıcaklıktır, ısıtılmış eleman ise test plakası ile temas halindedir.

Yanıcılık, Alev Almazlık, Alev Yürümezlik ve Yanmazlık Test hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi edinmek için TÜRCERT ile irtibat kurun.